Den som vill tjäna pengar på digitala medier bör verkligen fundera över att starta en egen Youtube-kanal. Här kan man tjäna pengar genom att annonsera före och runt sina videoklipp och antingen sälja sina egna annonser eller samarbeta med ett nätverk.

10639320-youtube-home-page

Att Youtube är en kanal som man kan marknadsföra sig i och tjäna en massa pengar på visste vi redan. Mängder av företag lägger varje dag upp reklamfilmer på Youtube och även allmän information om olika saker. Men det är privatpersonerna som lägger upp filmer på Youtube som tjänar de riktiga pengarna på kanalen och de som har miljontals visningar på sina videoklipp, tjänar helt ofantliga summor.

Tjänar på annonser

I en artikel kan man läsa om dessa Youtube-stjärnor som tjänar de stora pengarna. Den som tjänar mest enligt beräkningar som gjorts är faktiskt en svensk kille. Han går under namnet PewDiePie och tjänar runt 150 miljoner kronor på sina videoklipp. De som ligger två är Ian Hecox och Anthony Padilla, medan tredje plats går till Ryan Higa. Hur dessa youtubers tjänar pengar beror lite på vilken modell de valt. Men svenska PewDiePie, eller Felix Kjellberg som han egentligen heter, tjänar sina pengar genom annonsintäkter som förmedlas av nätverket Markers studios. Enligt källor behåller Youtube 45 procent av intäkterna för annonserna medan nätverket tar fem procent. Resten av intäkterna går till den person som ligger bakom videoklippen.

Ta kontakt

Alla kan inte tjäna pengar på samma sätt som Felix Kjellberg men för den som vill tjäna pengar på sin Youtube-kanal gäller det att kontakta antingen Youtube eller ett nätverk som samarbetar med de största annonsörerna på Youtube. På det här sättet får den som har kanalen en del av annonsintäkterna. Är man extra ambitiös gör det faktiskt att sälja sina egna annonser, skriver Dagens Nyheter.