Näthat är en samlingsterm på hot, elaka kommentarer, kränkande bilder och liknande, på internet. Det är ett sätt att trycka ner andra på, skrämma till tystnad och kanske är det framförallt riktat mot tjejer. I dag skriver vi om detta och vad man kan göra för att skydda sig på sociala medier och bloggar samt forum som Flashback.

tangentbord-laptopJa, det är svårt med näthat, men genom till exempel Digitalskydd kan man få hjälp med att upprätta en polisanmälan, eftersom en sådan krävs för att det bland annat ska bli ett försäkringsärende.

I en artikel i Expressen kan vi läsa om en känd fitnessmodell från USA fått utstå massvis med näthat efter att hon lagt ut en bild på sin gravida och vältränade mage. Folk har mage (ursäkta ordvits) att fråga om modellen Chontel Duncan bland annat är sjuk. Ilska är ledordet. Det är tydligen en sådan stor grej att det blivit en världsnyhet, det här med tränade magen, inte att det är folk som lägger ner tid på att random hata.

Svårt att komma åt näthat

Enligt en expert på yttrandefrihetsfrågor som intervjuas i Sydsvenskan är det svårt att komma åt näthat. Näthatare blir väldigt sällan dömda för brott och det är vanligare att polisanmälningarna läggs ned, han säger vidare att polisen inte prioriterar dessa brott, och att en tolaransutveckling har slagit rot i det svenska rättsväsendet. Enligt civilrättsprofessor Mårten Schultz som intervjuas i samma artikel borde polis och åklagare ha fler människor med specialistkompetens som jobbar med detta, för att kunna hantera det och inte lägga ner utredning efter utredning. Det som är viktigt är att ta en skärmdump, en så kallad print screen när det uppkommer hotfulla meddelanden från någon, på så sätt försvinner inte bevis.

Samtidigt kan vi läsa i Göteborgs-Posten att näthat kan leda till fler våldtäkter. Grova kränkningar av kvinnor på nätet gör så att vissa tror det är okej att behandla tjejer hur som helst, och att kvinnors kroppar är något som tillhör allt och alla utom de själva. Enligt polisen är det så att ett rykte (näthat) på nätet gör det svårare att gå vidare med en polisanmälan, varför är dock oklart. Ett av de ställen som väldigt mycket näthat frodas är på Flashback, ett stort forum med över två miljoner besökare per vecka och cirka en miljon medlemmar.