Länge har vi förlitat oss på vår fasta telefoni och nu när kopparnätet sakta men säkert plockas bort och avvecklas behöver vi hitta nya lösningar – och hårdast drabbas Telias kunder i norr.

svart telefonOavsett om det handlar om en privatpersons eller ett företags telefonilösningar har det fasta kopparnätet varit elementärt för att kommunikationen på vissa platser runt om i landet där övrig när kanske inte är så fullt utvecklade. Ett exempel på detta hitta nu när Telia blockar ned den fasta telefonin uppe i norr där majoriteten av privatkundernas kommunikationsmöjligheter påverkas. Här fungerar nämligen wifi och mobilnäten inte lika fullt som i större städer såsom Stockholm, Malmö eller Göteborg exempelvis och därför är bortplockningen något som påverkar många. Något som Hjo tidning skriver om på nyhetssajten sla.se är hur hela 450 hushåll drabbas när man nu inleder en klippning av koppartråden och kommunen här är därför i full färg med att underrätta och förklara för invånarna vad som komma skall. Det som man nu ska gör är nämligen att påbörja släckningen med sju av totalt elva stycken telestationer i kommunen och när detta sker kommer de hushåll vars fasta telefoni, tv och bredband som är uppkopplat via kopparnätet att slockna – sedan får boende välja om de vill ansluta sig igenom via fiber som ska införas i kommunen. Och inte heller är det bara i Hjo som man drabbas, 480 abonnenter drabbas när kopparnätet släcks i Linköping, något som Corren skriver om – och långt från alla abonnenter är glada över Telias beslut.

Ansvarslöst av teleoperatören

media och kommunikation teckningI Sveriges Radio har Vännäs centerpartistiska oppositionsråd Ulf Eriksson uttalats sin om den landstäckande släckningen av kopparnätet och säger att han anser detta beslut som ansvarslöst av Telia. Vad han bland annat pekar på är hur många abonnenter runt om i landet inte alls har bra täckning på annan telefoni än just det fasta nätet och när man gör på detta vis sätter man en ort som redan har svårt att locka till sig nya boende och också svårt att hålla kvar sina invånare i en ännu svårare sits. Utan ett fungerande nät blir det svårt att både bo och verka samt driva företag i dessa områden. Men vad Telia själva menar är att man kommer gå vidare med avvecklingen och istället ersätta med trafik i mobilnätet för både telefonsamtal och adsl-bredband – något som Ulf Eriksson menar inte är en bra lösning. Till Sveriges Radio säger han vidare att man på platser runt om i landet har dålig mobiltäckning eller att mobiltäckningen helt och hållet är obefintlig.

Operatörerna får göra som de vill

Enligt Post- och telestyrelsen är detta som sker just nu med kopparnätet något som sker över hela landet, och är något som operatörerna har all rätt att göra. Men med detta sagt kommer Post- och telestyrelsen följa utvecklingen för att verkligen se så att avvecklingen sker på ett ansvarsfullt sätt men fungerande alternativ för dem som förlorar in möjlighet till kommunikation.