Köpa eller leasa bil?

Har du behov av en bil men vet inte om du ska köpa den eller leasa den? Här kommer lite info om kostnader.  

Det finns många olika sorters lån och försäkringar att ta ställning till som vuxen. Ett sådant är billån om du ska köpa en bil och inte har pengarna på banken. Men det går även att leasa bil nuförtiden, det innebär att du långtidshyr bilen. Vilka är fördelarna och nackdelarna?

 

Att äga sin bil

I Dagens Industri går det att läsa om hur det växer en oro för en ny ekonomisk kris när de amerikanska hushållen ständigt utökar sina billån. Allt fler får dessutom svårare att klara av räntebetalningarna på desamma. Nyligen kraschade till och med en av de långivare som är specialiserad på just kredit vad gäller bilköp. Det kan alltså vara så att lånet du tar när du ska köpa bil kan ha en hög ränta samt att du inte kan betala när du väl måste. Innan du tar ett lån bör du räkna på kostnaden för att veta säkert att du har råd. Samtidigt är det härligt att äga sin egen bil och kunna sälja den vidare om du vill det.

Köpa ny bil – kostnad per år

 

3 000 mil: cirka 67 000 kronor.

1 500 mil: cirka 50 000 kronor.

500 mil: cirka 42 000 kronor.

 

Populärt att leasa bil

Samtidigt är det fortsatt populärt att leasa, inte minst i Sverige. Varför är detta så vanligt? I en artikel i Expressen förklaras det med fördelar som att du slipper betala för en kontantinsats som du hade behövt om du köpt bilen. Har du alltså ett sparat kapital som du vill använda till annat än att köpa bil är det ett smart drag, ekonomiskt, att inte lägga de pengarna på bilen och i stället bara betala för nyttjandet av bilen du hyr. Kostnaden för leasingen beror även på vad för typ av bil du väljer, hur långt du förväntas köra, utrustningen i bilen samt längden på avtalet. Motormännen uppskattar att hela 50 – 60 000 bilar hyr ut via privatleasing.

Privatleasing – kostnad per år

3 000 mil: cirka 48 000 kronor.

1 500 mil: cirka 36 000 kronor.

 

Läs mer om privatleasing här.