Innan du ansöker om lån

Vad är bra att ha koll på innan du lånar pengar eller ansöker om en kontokredit? Bland annat att du ska kunna betala tillbaka.

Behöver du en kontokredit utan att ta UC? Då kan du ansöka om det på upp till 30 000 kr hos Smspengar. Men vad är bra att tänka på innan du tar ett lån egentligen?

Innan du ansöker om lån eller kontokredit

Innan du tar ett lån är det viktigt att du ser all fakta tydligt, infon från långivaren ska vara transparent och utan några som helst konstigheter. Det ska vara en anonym tjänst där ingen har tillgång till ditt bankkonto, dina uppgifter eller se att du är kund ens. Lånet får dessutom gärna vara flexibelt och med det menas att om du tar en kontokredit så ska du själv ha möjlighet att stura över dina uttag och hur snabbt du vill återbetala, den lägsta månadskostnaden eller om det snarare är så att du vill amortera av hela skulden snabbt och på en gång. Det hela ska vara upp till dig att bestämma. Sist men inte minst är det av högsta vikt att lån- eller kreditgivaren är seriös med mångårig erfarenhet och bra referenser, det ska vara under tillsyn av Finansinspektionen och Konsumentverket liksom ha alla de rätta tillstånden som finns för att få bedriva konsumentkrediter.

Bestäm hur mycket du vill låna direkt

I en artikel i Expressen går det att läsa mer om vad som är bra att tänka på inför ett låntagande. Bestäm hur mycket du vill eller behöver låna, men låna inte mer än så. Det är aldrig särskilt bra för privatekonomin att låna mer pengar än nödvändigt. Det är lätt att lägga på lite på låneansökan men gör inte det. Det gör lånet eller kontokrediten dyrare i längden.

Mer att tänka på är att du ska kunna betala tillbaka alla pengar och ränta till långivaren. Räkna nog på dina kostnader och se om du faktiskt har råd med ett lån – och om du skulle klara av betalningen av lånet även om räntorna skulle höjas. Mer om lån här.