Blogg

Reinfeldt: Ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla

torsdag 27 maj 2010
Läser Johanna Meléns  liverapportering från Svenskt Näringslivs stämma idag. Enligt Johanna Meléns rapportering, från ca 14:03 påstår Statsminister Fredrik Reinfeldt att
"...ungdomsarbetslöshetssiffran är en skapad synvilla..."
Det ligger i och för sig i linje med hans tidigare syn på unga som oföretagsamma, men, trots allt, detta är ett häpnandsväckande påstående.

Nedan har ni en skärmdump på Johanna Meléns direktrapportering.


Konstaterar att också Niklas Svensson på Expressen har liverapporterat och nämner samma uttalande från Fredrik Reinfeldt, se dumpen nedan.Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Fler progressiva bloggar på Netroots. Pingat på intressant.

13 Kommentarer:

Rosemari at: 27 maj 2010 19:28 sa...

Reinfeldt tror uppenbarligen inte att studenter vill ha sommarjobb, till exempel.

Johan Ulvenlöv at: 27 maj 2010 19:30 sa...

ja du... vet inte riktigt vad man ska tro...

WonderWarthog at: 27 maj 2010 20:05 sa...

Reinfeldt själv räknade ju in allt och alla i "utanförskapet"! Grannens katt, sin döda mormorsmor, julgranar, heltidsstuderande som ville ha sommarjobb.. ja typ allt och alla

helena at: 28 maj 2010 00:06 sa...

Och det intressanta i den här frågan är nog att det samtidigt är många unga som pluggar vidare; på dyrt lånade pengar; för att de inte hittar ett enda jäkla tänkbart jobb att söka.

De omskrutna fler utbildningsplatserna vid högskolor och universitet kan alltså vara ett fiffigt sätt att dölja arbetslöshet bland unga.

Somliga ser inget annat alternativ för att hålla sig flytande; d v s plugga - för att få en blygsam "inkomst" via studielån.

Den här kamouflerade arbetslösheten blir det dessutom ungdomarna själva som får betala när studielånen ska återbetalas.

Johan Ulvenlöv at: 28 maj 2010 09:14 sa...

Någonstans där ligger nog verkligheten - och då har vi säkert högre arbetslöshetstal...

Markus at: 28 maj 2010 10:41 sa...

Ja, stackars ungdomar som tvingas studera för att få ett jobb! Det är mycket bättre att göra som sossarna gjorde förr och sjukpensionera dem istället.

Johan Ulvenlöv at: 28 maj 2010 14:50 sa...

Ah, så klart, det är såssarnas fel... glömde det..

arne at: 28 maj 2010 16:32 sa...

Det stora problemet är att inte ens studier garanterar jobb. Men det är klart att det är lättare att skylla ifrån sig på de som satt före än att göra något konstruktivt nu medan man kan. Du är en duktig blå valarbetare du.

Lasse at: 28 maj 2010 18:56 sa...

Jorå! Än så länge så finns det branscher som i praktiken garanterar jobb efter examen. Ingenjörer har lätt att få jobb, läkare, förskolelärare. Däremot har du rätt i att om man aktivt väljer dåliga program (diverse kulturvetarprogram, ekonomprogram på mindre orter etc.) så får man det kärvare att hitta ett jobb direkt.

Men Reinfeldt har ju rätt. I statistiken över ungdomsarbetslösa döljer sig heltidsstudenter. Sådana som jag som inte känner mig speciellt arbetslös. Därför är ju siffrorna också missvisande när de visar upp horribla 30%.

Johan Ulvenlöv at: 28 maj 2010 19:10 sa...

Dessvärre. Mätningen av ungdomsarbetslöshet görs på samma sätt i hela Europa. Sverige tillhör tyvärr de länder som har allra högst ungdomsarbetslöshet, närmare 30 procent. Det är ingen synvilla. Ni hittar allt på Eurostat.

Svava at: 30 maj 2010 12:06 sa...

Det är skillnad på att se arbetslöshetssiffrorna som "en synvilla" (eftersom de inte är korrekta) och att se arbetslösheten som en synvilla. Det tror jag alla fattar som tänker till lite. Jag tycker regeringens program för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten är betydligt bättre än oppositionens, men det kan man ju ha olika åsikter om. Ingen har något trollspö.

Johan Ulvenlöv at: 30 maj 2010 12:26 sa...

Hur Statsministern väljer att adressera ett problem säger något om vilken vikt problemet ges.

Foofie at: 4 september 2010 22:31 sa...

Men om ungdomsarbetslösheten är en synvilla hur kommer det då sig att när en arbetsplats anonserar ut att de har ett fåtal lediga arbetsplatser är det inte helt ovanligt att det trillar in ca 500 ansökningar? Om ni frågar mig så tror jag att en stor anledningen till att arbetsgivare inte törs ge undomar en chans är just för att politiker som Fredrik Reinfeldt antyder att ungdomar är lata.