Spara pengar i ett ISK-konto

Vill du börja spara pengar? Det är alltid bra, oavsett om det gäller till pensionen eller för framtiden med bostad och familj i åtanke. Många väljer att börja spara pengar långsiktigt i form av regelbunden, månatlig insättning av pengar i ett ISK-konto.

 

Vad ska man välja för sparform när det kommer till det långsiktiga sparandet? Det är en fråga många ställer sig. Och det finns inte alltid ett entydigt svar. Men många experter slår ändå fast, spara i ett ISK för att få mest för dina pengar. I en artikel i Aftonbladet går det till exempel att läsa om hur ISK fortfarande är mest förmånlig i jämförelse med andra sparformer, trots en viss kritiserad skattehöjning. Sedan investeringssparkonto lanserades under 2012 har nämare 1,9 miljoner svenskar hakat på och fortfarande vill allt fler ansluta sig.

Många vill spara pengar i ett ISK-konto

Skarp kritik, det har regeringen fått sedan de höjde skatten på ISK, framförallt från de i finansbranschen. Dock verkar det som om spararna inte bryr sig jättemycket, eftersom det är en fortsatt rusning till denna sparform. I en artikel i Svenska Dagbladet går det till exempel att läsa om hur Sverigechefen för Nordnet inte ser en tendens till minskning.

Skatten höjdes med 0,25 procentenheter vid förra årsskiftet, alltså mellan 2017 och 2018. Det innebär att skatteunderlaget på kontot multipliceras med statslåneräntan plus en procentenhet. Och har du då 100 000 kronor på ditt ISK-konto så handlar det om en årlig skattehöjning på 75 kronor, beräknat på en om statslåneräntan ligger på 0,6 procent. Det kanske inte låter så mycket men om en läser i Dagens Industri går det att se följande uträkning:

Den senaste skattehöjningen på sparande i ISK äter upp nära en halv miljon kronor av ett genomsnittligt sparande från 25 till 66 års ålder, visar en uträkning från Riksdagens utredningstjänst – Dagens Industri

Uträkningen utgår från den premiss att en 25-åring drar igång sitt sparande med 50 000 kronor och därefter sparar 2000 kronor i månader, till 66 års ålder. Med en genomsnittlig, årlig avkastning på 7 procent blir skattehäjningen från regeringen ett minskat totalt sparande på 490 000 kronor.