Blogg

Regeringen: Det ska inte löna sig att ha arbetat

lördag 27 mars 2010
Idag gjorde regeringen ett utspel i Huskvarna som går ut på att klyftan i skatt mellan den som jobbar och den som har jobbat ska bestå. PRO, som företräder omkring en halv miljon pensionärer sågar med rätta utspelet: Innan vi får lika skatt som alla andra är vi inte nöjda, och vi kommer inte ge oss - inget annat duger, säger förbundssekreterare Anders Teljebäck. Men till Tidningarnas Telegrambyrå säger statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringens besked idag innebär "att en tredjedel av klyftan försvinner". En som jobbar är alltså enligt statsministern värd 2/3 mer än en pensionär. I intervjun försvarar statsministern att denna klyfta ska finnas.

Svaret på utspelet kom direkt från Socialdemokraterna som hade finansministerkandidaten Östros på plats i Huskvarna.

- Det enda anständiga är att pension ska beskattas på samma sätt som lön, säger Östros. Han påpekar att opinionsmätningarna ger socialdemokraterna stöd för denna skatteprincip eftersom nio av tio svenskar vill att löntagare och pensionärer ska beskattas på samma sätt.

- De rödgrönas besked är att klyftan ska tas bort steg för steg, säger Östros.

Där har vi en tydlig moralisk fråga i valet. Är en pensionär lika mycket värd som andra eller bara värd 1/3? Valet om sex månader avgör.

Läs Röda berget och Back Nilsson samt Viktor Tullgren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Fler progressiva bloggar på Netroots. Pingat på intressant.

5 Kommentarer:

Robb at: 27 mars 2010 20:07 sa...

Helt otroligt! Med skattesänkningen försvinner ca 30% av klyftan. Är principen om lika beskattning värd att bägge grupperna får det sämre?

Magnus at: 27 mars 2010 20:54 sa...

Östros ignorans är ju obetalbar. Hans översättning av opinionsmätningarna och lika beskattning är ju inte sänkt skatt för pensionärer utan istället höjd skatt för alla andra. Jag litar på att han kommer att ta bort klyftan steg för steg. Tyvärr kommer detta inte att göra situationen bättre för pensionärerna utan bara sämre för alla andra.

Det är lätt att tala sig varm för minskade skatteklyftor och lika beskattning istället för skattelättnader så att svenskarna inte blir beroende av staten på ålderns höst. Om nu även skatteklyftan är en så stor fråga varför inte införa rak marginalskatt på 35% över hela linjen istället för den enorma skatteklyfta på 28-59% som S och V förespråkar?

Johan Ulvenlöv at: 27 mars 2010 21:12 sa...

Helt otroligt. Varför ska man straffbeskattas när man arbetat?

Johan Ulvenlöv at: 27 mars 2010 21:13 sa...

Regeringens ignorans är obetalbar. Maken till orättvis skatt finns det inte exempel på ngn annanstans i världen.

Magnus at: 27 mars 2010 21:22 sa...

Håller med om att skattesänkningar för pensionärerna måste prioriteras. Uppfattar dock att vår definition av "rättvisa" skiljer sig något. Jag ser själv gärna en "rättvis" beskattning med ett högt grundavdrag (ca 100 000 kr) och sedan en rak skatt på 35-40% utan marginalbeskattning. Skulle ge en inbyggd marginal och mycket låg skatt för de mest utsatta. Hur ser du på detta?