Blogg

Netroots - En progressiv bloggrörelse på Internet - allt material från Nätrot '09

torsdag 2 juli 2009
Nu har vi precis avslutat Nätrot '09, vårt bloggseminarium med inbjudna gäster från USA; de berömda progressiva bloggarna John Aravosis med Americablog och Jane Hamsher med Firedoglake. Under seminariet har vi tagit del av deras erfarenheter, analyser och lärdomar. Vi har också presenterat intressanta siffror som visar på framväxten av 24-timmars folkrörelsen. Siffrorna visar att under dygnets alla timmar, alla dagar i veckan sker opinionsbildning och debatt.

I denna bloggpost finner du statistik över 356 progressiva bloggares opinionsbildande under perioden 20 april till 17 juni 2009. Allt material har presenterats under Nätrot '09 i Almedalen. Bloggarna finns med i Socialdemokraternas öppna nätverk och bloggportal Netroots, som man hittar på www.netroots.se. Progressiva bloggare är med och bidrar till en förändring. Därför väljer vi att lyfta fram den enorma arbetsinsats som engagerade människor lägger ned på att delta i nätdebatten.

I statistiken kan du läsa om detta:

• Vi lyfter fram de 20 bloggare som fått störst
uppmärksamhet av andra bloggare, med länkar.

• Artiklar som länkats mest i traditionella medier.

• Statistik visar att det progressiva bloggandet pågår
dygnet runt, alla dagar i veckan.

• Fyra bloggare på topp 20-listan ger sina bästa tips
för hur man når ut med sitt bloggbudskap, Peter Andersson, Claes Krantz, HBT-sossen, Eva Rundkvist

• Ett bloggmoln visar vilka ämnen som engagerar
Netroots-bloggarna mest.

I listan över de 20 mest länkade bloggarna i Netroots syns bredden på nätverket. Listan toppas av Rosemari Södergren med Kulturbloggen. Vidare finns Eva Rundkvist som startade ”Bloggar för Mona”-uppropet. Vi ser också ledande företrädare som till exempel Thomas Bodström. Det finns aktiva inom HBT-rörelsen och de som driver integritetsfrågan eller jobbfrågan, det finns bloggar som drivs av flera personer som Alliansfritt Sverige och Arvid Falk. Det är spännande att se att det är personer med olika bakgrund, ålder och kön i nätverket och att det inte endast finns ett sätt att vara aktiv på nätet. Det är möjligt för alla att vara med i debatten.

För tre år sedan lades grunden till Netroots med den första organiserade nätrotträffen - Nätrot ’06. Då samlades drygt 70 internetaktiva mot en högerregering. Under årets seminarium i Almedalen, Nätrot ’09, som anordnas av Socialdemokraterna och tidningen Aktuellt i politiken har vi fått inspiration om hur det var att blogga fram Obama till president.

Så bästa tipset för dig som vill följa debatten bland progressiva bloggare på Internet är att gå in på www.netroots.se.

Fotnot: Ordet netroots, nätrötter, myntades av Jerome Armstrong 2002. I Sverige användes ordet bland internetaktiva mot en högerregering för första gången i organiserat sammanhang under sammankomsten Nätrot ‘06.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

0 Kommentarer: